Öt Elem Wing Tsun Kung Fu Egyesület

Az Öt Elem Wing Tsun Kung Fu Egyesület Magyarország egyik legnagyobb kung fu egyesülete, számos iskolával és külföldi tagiskolákkal (Románia, Egyesült Királyság és Olaszország).

Az egyesület a kung fu iskolákhoz híven hierarchikus rendszerben működik, a vezetőséget a mesterek tanácsa alkotja, melynek feje Si-Fu Török Róbert nagymester. Az egyesület központja Debrecen van, ahol lehetőség van központi, instruktori edzéseken részt venni.

Az egyesület a Leung Ting nagymester által létrehozott Wing Tsun Kung Fu rendszert oktatja, attól semmilyen mértékben nem tér el nem „ötvözi” más stílusokkal, nem emel bele stílusidegen technikákat. Önmagát autentikus, a kínai és a Wing Tsun tradíciókhoz hű egyesületnek vallja.

Az egyesület saját, egyedi uniformissal és fokozatrendszerrel rendelkezik, melynek alapjait és teljes tananyagát a Leung Ting Wing Tsun Kung Fu rendszer adja.

Az egyesület lehetőséget szeretne teremteni azoknak a diákoknak és mestereknek, akik normális, korrekt körülmények között szeretnének foglalkozni a Wing Tsun Kung Fu harcművészetével, ezért tiszta és átlátható feltételeket, következetes szabályokat, normális, nyugodt körülményeket, magas szintű szakmai munkát garantál összes tagja számára.

Az egyesület nevének eredete

A távol-keleti filozófia öt eleme tulajdonságok és jellegzetességek megtestesítői. Az öt jelkép és taoista elem: tűz, víz, föld, fa és fém.

A Wing Tsun Kung Fu tananyag teljes egészében megfeleltethető az öt elemnek:

  • Tűz = Siu Nim Tau

  • Víz = Chum Kiu

  • Föld = Biu Jee

  • Fa = Muk Yan Chong (fabábu) és Luk Dim Boon Kwun (hosszúbot)

  • Fém = Bart Cham Dao (pillangókés)

Az öt elemnek létezik egy építő kölcsönhatása, mely során az öt elem táplálja egymást:

  • A víz táplálja a növényeket, létrejön a fa
  • A fa táplálja a tüzet
  • A tűz hamujával táplálja a földet
  • A föld rejti magában az érceket melyekből születik a fém
  • A fémek és ásványi anyagok táplálják a vizet

Ennek az építő kölcsönhatásnak a megfeleltetése található meg a fokozatjelek színeinél utalva arra, hogy a korábban megtanult anyagok táplálják a későbbieket.

Az öt elemnek létezik egy pusztító és szabályozó kölcsönhatása, mely során az öt elem legyőzi egymást:

  • A víz eloltja a tüzet
  • A föld felszívja a vizet
  • A fa a földből növekszik
  • A fém elvágja a fát
  • A tűz megolvasztja a fémet

Ennek a pusztító kölcsönhatásnak a megfeleltetése található meg a Wing Tsun tananyagának elosztásánál utalva arra, hogy a korábban megtanult nagyobb technikacsoportokat legyőzik a később tanult magasabb rendű technikacsoportok.

A taoista öt elem tehát teljes egészében áthatja a Wing Tsun Kung Fu rendszerét, ezért választottuk a Wing Tsun Kung Fu egyesületünk jelzőjének az öt elemet.

Kezdetek

Az egyesület 2012. július 14-én jött létre a Magyar Wing Tsun Egyesületből való kilépés után. Az instruktorok alapító gárdája már több évtizedes tapasztalatokat szerzett a régi egyesületben, többen magas pozíciót töltöttek be. Ezeket a tapasztalatokat hasznosítva hozták létre az új egyesületet, tanulva a régi egyesület hibáiból és negatívumaiból.

A kilépés után napokkal, hetekkel később több nyilatkozat is megjelent régi egyesület sajtóanyagaiban, amik kizárásként hivatkozzák az eseményt. A mesterek, instruktorok a kilépésük pillanatában lemondtak az anyaegyesület és világszövetség által biztosított összes jogról, lehetőségről és ott szerzett fokozataikról is, ennek tudatában hagyták el a szövetséget. Az ezután több nappal és héttel született, ezeket fordítva beállító dokumentumok célja csupán az, hogy megtévesszék a közvéleményt.

Carson Wing Tsun Academy partneregyesület

A magas szakmai színvonal megtartását segíti elő, hogy 2014 július hónapjától az Öt Elem Wing Tsun Kung Fu Egyesület a Sifu Carson Lau vezette Carson Wing Tsun Academy partneregyesületévé vált. Sifu Lau vállalta az egyesület szakmai képzését és a Wing Tsun tananyag befejező részeinek átadását.

Az egyesület első évei

Két évesek lettünk

A teljes tudás és a nagymesteri diploma átadása

2016 őszén, SiFu Carson Lau átadta a Wing Tsun rendszer megmaradt részét az egyesületünk vezetőjének, és egy gála keretein belül Sifu Török Róbert átvette a nagymesteri diplomáját, így egyesületünk mostantól fogva rendelkezik a Leung Ting Wing Tsun Kung Fu rendszer teljes tananyagával.

link…

© 2024 Minden jog fentartva – az Öt Elem Wing Tsun Kung Fu Egyesület hivatalos erdélyi tagiskolája