Caracteristicile Wing Tsun

Datorită caracteristicilor sale, Wing Tsun este foarte diferit de alte arte marțiale.

Wing Tsun este o artă marțială care poate fi învățată de oricine, indiferent de vârstă, sex sau flexibilitate. Dintre sutele de stiluri de kung-fu, Wing Tsun este singurul fondat de o femeie, motiv pentru care stilul nu se bazează pe forță, ci pe gândire, rapiditate, reflexe, stabilitate și combinarea forței moi și dure (apărăm moale și atacăm tare). Datorită caracteristicilor sale, Wing Tsun dezvoltă abilități care pot fi utile în viața de zi cu zi.

În Wing Tsun, practicanții nu blochează forța atacului, ci o direcționează. Ei preiau impulsul atacatorului și contraatacă simultan, făcând ca puterea contraatacului să fie mult mai eficientă decât a atacatorului. Atacurile se concentrează pe punctele slabe ale corpului uman, cum ar fi ochii, nasul, bărbia, gâtul, sternul, stomacul, inghinalul, coloana vertebrală și articulațiile. Aceste puncte vulnerabile nu pot fi întărite, oferind astfel o șansă de succes chiar și pentru o femeie sau un bărbat cu o constituție fizică mai slabă în fața unui adversar mai mare și mai puternic.

Un aspect important al stilului este că, prin antrenament, dezvoltă în mare măsură abilități fizice și mentale. Deoarece mâinile și picioarele execută mișcări diferite, se învață să atace și să se apere simultan, îmbunătățind coordonarea mișcărilor, capacitatea de concentrare și având un efect de reducere a stresului. Astfel, practicanții își pot îmbunătăți performanța în diferite domenii ale vieții, cum ar fi școala sau locul de muncă.

Caracteristicile Wing Tsun în atacuri

„Între două puncte, cel mai scurt drum este întotdeauna linia dreaptă.”

Tehnicile Wing Tsun urmăresc întotdeauna acest principiu. Cu cât o tehnică este mai scurtă și mai simplă, cu atât este mai rapidă și mai eficientă. Se evită mișcările inutile, cum ar fi luarea de avânt înainte de un pumn sau un picior, deoarece acestea ar încetini viteza contraatacului. Wing Tsun nu se străduiește să aplice lovituri mai puternice, ci mai degrabă favorizează atacurile precise și rapide pe punctele slabe ale corpului.

Un bun practicant Wing Tsun poate executa până la 3-4 lovituri pe secundă, oferind astfel puține șanse atacatorului de a contraataca. Într-un duel cu o persoană mai mare, cel mai important este să o înfrângem cât mai repede posibil. Cu cât un duel durează mai mult, cu atât oferim adversarului mai multe șanse de a câștiga.

Tehnicile de atac includ:

  • tehnici de pumn
  • tehnici de palmă
  • tehnici cu muchia palmei
  • înjunghieri/înțepături cu vârful degetelor
  • tehnici de cot și genunchi
  • lovituri cu piciorul

Poziție stabilă și lovituri scăzute

Considerăm foarte important menținerea echilibrului. Cu cât fundațiile sunt mai solide, cu atât putem construi mai bine pe ele. În timpul antrenamentului, menținem constant centrul de greutate la un nivel scăzut, asigurând astfel cea mai mare stabilitate posibilă.

Lovituriile nu conțin (sau doar foarte rar) atacuri deasupra zonei abdominale. Acest lucru se datorează în principal unei siguranțe mai mari în loviturile de picior, deoarece un luptător care execută lovituri înalte poate fi într-o poziție vulnerabilă dacă adversarul își apără atacul, având o poziție instabilă.

Dacă poziția noastră este stabilă, vom avea un echilibru bun. Astfel, va fi mult mai greu să fim dezbalansați, iar tehnicile noastre de apărare și atac vor fi mult mai eficiente.

Metoda eficientă de însușire a mișcărilor

În situații reale, practicantul Wing Tsun nu execută niciodată tehnicile într-o ordine prestabilită. Trebuie să fie capabil să le aplice în funcție de situație, deoarece nimeni nu poate anticipa în prealabil ce atacuri va lansa adversarul și cum va reacționa la contraatacurile noastre.

Cu toate acestea, pentru ca elevul să poată învăța mișcările cu cea mai mare precizie, în timpul antrenamentelor le ordonăm într-o succesiune logică, conform caracteristicilor și principiilor Wing Tsun. De fiecare dată, plasăm tehnica într-un context diferit, pentru a ajuta elevul să înțeleagă când și cum să le aplice.

Wing Tsun utilizează toate cele 5 faze de distanță în luptă:

  • Distanța de lovitură cu piciorul
  • Distanța de lovitură cu brațul
  • Tehnici cu cotul și genunchiul (lupte în apropiere)
  • Imobilizări și trântiri (tehnici de prindere și aruncare)
  • Lupta la sol

Chi-Sau, sufletul Wing Tsunului

Există o tehnică care se găsește exclusiv în Wing Tsun.

Aceasta este Chi-Sau, sau tehnica mâinilor lipicioase. Este un exercițiu de dezvoltare a abilităților care dezvoltă reflexe extrem de rapide. În plus, cei care încep să practice această tehnică vor performa mult mai bine în luptă și vor putea lupta chiar și în întuneric complet sau în caz de vătămare a ochilor.

Această tehnică face ca arta marțială să fie cu adevărat specială.

Nu este un sport de luptă, ci o artă marțială!

Wing Tsun a păstrat caracteristicile originale ale artelor marțiale. Tehnicile sale nu sunt limitate pentru a se potrivi strictelor reguli ale competițiilor. Astfel, nu sunt legate de reguli, iar Wing Tsun este mai degrabă un sistem de autoapărare decât unul sportiv. Se axează în mod special pe autoapărare și perfecționarea de sine.

Într-un atac stradal, nu există reguli. Un agresor nu va acționa niciodată sportiv față de noi, mai ales dacă este mai mare și mai puternic decât noi sau dacă sunt mai mulți. Prin urmare, într-o situație, trebuie să aplicăm tehnici de autoapărare care ne permit să ne protejăm rapid și eficient.

© 2024 Toate drepturile rezervate – Școala oficială din România Five Element Wing Tsun Kung Fu Association